بازاریابی و فروش اینترنتی؛ استراتژیهای کلیدی برای جذب مشتریان آنلاین!
تا پیشاز ظهور بازاریابی و فروش اینترنتی، واژه «تبلیغات» یادآور مسیری دشوار و پرهزینه بود؛ مسیری که از طریق رسانههای تلویزیونی و محیطی دنبال میشد و مخاطبان چندانی هم نداشت. اما رسانههای دیجیتال زمین بازی را عوض کردند. بازاریابی آنلاین به کسبوکارها آموخت که میشود بدون ایستادن روبهروی مشتری و اصرار برای فروش محصول، کاری کرد که آنها خود با میل و اشتیاق از شما خرید کنند.
اصول بازاریابی و فروش اینترنتی، بیشاز تمرکز بر روی فروش، به شناخت مخاطب اهمیت میدهد. پس اگر میخواهید فروش اینترنتی را آغاز کنید؛ صاحب آنلاینشاپ هستید یا به مطالب بازاریابی علاقه دارید، در ادامه با ما همراه شوید.
بازاریابی و فروش اینترنتی چیست؟
بازاریابی و فروش اینترنتی، تبلیغ و فروش محصول با استفاده از استراتژیها و رسانههای اینترنتی است؛ استراتژیهایی مانند SEO، بازاریابی محتوایی، کمپینهای ایمیلی یا فعالیت در شبکههای اجتماعی. استفاده درست از این استراتژیها در پلتفرمهای مجازی، نتایج بازاریابی کسبوکار را متحول میکند.
اصول بازاریابی اینترنتی با روشهای سنتی متفاوت است. آیا شما هم این جمله معروف را شنیدهاید که بازاریاب خوب، باید به مردم قطب جنوب هم یخچال بفروشد؟ فراموشش کنید! اولین اصل بازاریابی اینترنتی شناخت مخاطب است. تا وقتی میلیونها مشتری در کشورهای گرمسیری به یخچال احتیاج دارند، نیاز نیست وقت خود را با ساکنان قطب جنوب تلف کنید.
برای فروش اینترنتی باید پرسونای مخاطبان را بشناسید، از نیازهای آنها آگاه باشید و بدانید در رسانههای آنلاین چه رفتاری دارند. با شناخت این ویژگیها تبلیغات شما تاثیرگذارتر خواهد شد.
دومین اصل بازاریابی و فروش اینترنتی، اندازهگیری مداوم نتایج کمپینهاست. با تحلیل دقیق، عملکرد بازاریابی را میسنجید، واکنش کاربران را درک میکنید و به نقاط ضعف و قوت خود پی میبرید.
مزایای بازاریابی و فروش اینترنتی
با شناخت بازاریابی اینترنتی و اینکه فروش آنلاین چیست، هنوز یک سوال بزرگ باقی میماند. وقتی هنوز روشهای سنتی جواب میدهند، چرا باید از روشهای جدید استفاده کنیم؟ بسیاری از کسبوکارها پاسخی برای این سوال ندارند؛ پس همان روشهای سنتی را ادامه میدهند. با مطالعه مزیتهای فروش اینترنتی، پاسخ سوالتان را خواهید یافت.
دسترسی جهانی و گسترده
بازاریابی اینترنتی محدودیتهای جغرافیایی را بیمعنا میکند. آنلاینشاپها به طیف وسیعی از مشتریان در سرتاسر دنیا دسترسی دارند. با استفاده از ابزاری مانند رسانههای اجتماعی، موتور جستجوی گوگل و ایمیل، دیگر مهم نیست مشتری شما در چه شهر یا کشوری زندگی میکند؛ بهمحض اینکه اینترنت خود را متصل کند، تبلیغات شما را دریافت خواهد کرد.
قانون نانوشته دنیای کسبوکار میگوید: تنها بخشی از جامعه به محصول شما نیاز دارد، و تنها درصد کوچکی از همان بخش حاضرند از شما خرید کنند. برای اینکه بتوانید سهم بازارتان را از جامعه هدف افزایش دهید، کار دشوار و پرهزینهای در پیش دارید؛ پس بهتر است بهجای آن، جامعه هدف را گسترش دهید. در بازاریابی و فروش اینترنتی، محدودیتی برای جامعه هدف وجود ندارد؛ بنابراین جذب درصد کمی از این جامعه نامحدود هم برای موفقیت شما کافیست.
هزینه کمتر و بازدهی بیشتر
جالب است که روش های فروش آنلاین با همه قابلیتهای بینظیر خود، هزینه کمتری نسبت به روشهای سنتی دارند. راهاندازی آنلاینشاپ در پلتفرمهایی مانند تلگرام، اینستاگرام، فیسبوک و لینکدین کاملا رایگان است. هزینههای سنگین چاپ بنر، تبلیغات تلویزیونی و اجاره بیلبورد، در روشهای اینترنتی هیچ جایگاهی ندارند. کمااینکه این روشها مخاطبان بسیار بیشتری هم دارند. یک پست یا ریلز جذاب اینستاگرامی ممکن است میلیونها بازدید بخورد، درحالیکه چند ثانیه تبلیغات تلویزیونی توجه زیادی را جلب نخواهد کرد.
بازاریابی آنلاین بازدهی بیشتری هم دارد. قابلیت اندازهگیری نتایج یکی از بزرگترین موهبتهای آن است. با استفاده از این قابلیت میتوانید روندهای بازار و الگوهای رفتاری مشتریان را شناسایی کنید و به اشتباهات خود پی ببرید؛ استراتژی خود را تغییر دهید؛ بهینهتر عمل کنید و بیشتر بفروشید.
تعامل بیشتر با مشتریان
تعامل مستقیم با مشتریان باعث ایجاد رابطهای طولانیمدت و پایدار میشود. استفاده از پلتفرمهای اینترنتی به فروشگاههای اینترنتی امکان میدهد که از طریق پیام، کامنت یا چت آنلاین با مشتریان خود در ارتباط باشند. این رویکرد نهتنها ارتباط برند با مشتریان را انسانگونه میکند، بلکه اجازه میدهد بهسرعت از مشتریان خود بازخورد بگیرید و به نقاط ضعف محصولاتشان پی ببرید. برای پیبردن به اهمیت تعامل با مشتریان به مثال زیر را بخوانید:
فرض کنید آنلاینشاپ شما هیچ راه تعاملی با مشتریان ندارد. نه کامنتی دریافت میکنید؛ نه قابلیت چت آنلاین دارید و نه در پلتفرمهایی مانند تلگرام یا واتساپ فعالیت میکنید. بااینشرایط اگر مشتری با مشکلی مواجه شود، نمیتواند آن را با شما در میان بگذارد؛ پس ناراحت میشود؛ وفاداری خود را از دست میدهد و حتی ممکن است به بدخواه برند شما تبدیل شود. چنین شخصی دوباره از شما خرید نمیکند و دیگران را نیز از این کار منصرف خواهد کرد. شما هم هیچگاه به مشکلات خود پی نخواهید برد.
حالت دیگری را فرض کنید که راه تعامل مشتریان با شما باز است. بهمحض اینکه مشتری با مشکلی مواجه شود، با شما ارتباط میگیرد. براساس کتاب مارکتینگ کاتلر، اگر این مشکل بهسرعت برطرف شود، 95 درصد احتمال دارد که مشتری دوباره از شما خرید کند.
شخصیسازی تجربه مشتری
ضربالمثلی نهچندان قدیمی میگوید: «بازاریابی آنلاین بدون شخصیسازی به چه ماند؟ به زنبور بیعسل»! شخصیسازی سنگ بنای بازاریابی و فروش اینترنتی است؛ مزیتی که در روشهای سنتی به چشم نمیخورد. برای مثال نمیتوانید بیلبوردی طراحی کنید که هر مشتری نیاز خود را در آن مشاهده کند؛ ولی انجام این کار در بازاریابی ایمیلی ممکن است.
شخصیسازی به آنلاینشاپها اجازه میدهد تا علایق مشتریان خود را بهطور جداگانه شناسایی کند و برای هریک، محتوایی منحصربهفرد بسازد. با این رویکرد علاوهبر تعامل مشتریان، وفاداری آنها نیز بیشتر میشود؛ زیرا مردم شیفته برندهایی هستند که به نیازهای خاص آنها توجه میکنند. خوشبختانه یا شوربختانه، کسبوکارهای ایرانی توجه زیادی به شخصیسازی ندارند؛ بنابراین اگر میخواهید بازاریابی و فروش آنلاین را آغاز کنید، میتوانید این ویژگی را به مزیت رقابتی خود تبدیل کنید.
انعطاف پذیری بالا
تا همین چند سال پیش خبری از هوش مصنوعی نبود، ناگهان از ناکجاآباد سروکله این فناوری جدید پیدا شد و دنیای ما را تغییر داد. حالا همه آنلاینشاپها برای موفقیت، ملزم به استفاده از هوش مصنوعی هستند. این ویژگی دنیای مدرن است؛ همه چیز بهسرعت تغییر میکند و کسی برنده است که انعطافپذیری بالایی داشته باشد.
بازاریابی سنتی این ویژگی را نداشت و تغییر در آن بسیار پرهزینه بود، درحالیکه بازاریابی اینترنتی کاملا منعطف است. فروشگاههای آنلاین میتوانند سریع و با کمترین هزینه، استراتژی بازاریابی خود را عوض کنند و با روندها همسو شوند.
افزایش آگاهی از برند
آگاهی از برند یکی از موضوعات پرطرفدار دنیای بازاریابی است. تابهحال از خود پرسیدهاید علت معروفشدن اینفلوئنسرها در شبکههای مجازی چیست؟ بسیاری از آنها کار خاصی انجام نمیدهند، فقط فعالیتهای روزمره خود را با دیگران به اشتراک میگذارند؛ ولی با همین فعالیتهای ساده و روزمره بهسرعت معروف و محبوب میشوند. علت محبوبیت این افراد حضور موثر و جذاب نیست، بلکه صرفا «حضور» است. وقتی دائما در چشم مخاطبان باشید، رفتهرفته به شما علاقهمند میشوند؛ چون به بخشی از زندگی آنها تبدیل شدهاید.
برندهای محبوب از همین روش استفاده میکنند. آنقدر از طریق رسانههای مختلف با مشتریان تعامل میکنند تا به بخشی از زندگی آنها تبدیل شوند. وقتی مشتری در قفسههای فروشگاه و میان انبوهی از برندهای ناشناس، برندی معروف را مشاهده میکند، انگار در کشوری غریبه از میان هزاران نفر، یک آشنا را دیده است؛ پس بهسرعت همان محصول را میخرد. آگاهی از برند همینقدر قدرتمند و تاثیرگذار است.
مردم این روزها زمان زیادی را در شبکههای اجتماعی میگذرانند. در بازاریابی اینترنتی از این پلتفرمها استفاده میکنید و با ساخت پستهای جذاب، نام برندتان را بارها و بارها در معرض دید مخاطبان قرار میدهید. آنقدر این کار را ادامه خواهید داد تا به برند آشنا و قابل اعتماد آنها تبدیل شوید.
روش های بازاریابی و فروش اینترنتی
پس از اینکه مراحل راه اندازی آنلاین شاپ را یاد گرفتید،. حالا وقت آن است که با روشهای بازاریابی آنلاین آشنا شوید تا بتوانید موفقیت آنلاینشاپ خود را تضمین کنید.
سئو
احتمالا نام سئو را شنیدهاید؛ البته بهتر است بگوییم اِسایاو. SEO مخفف عبارت انگلیسی Search Engine Optimization یا «بهینهسازی برای موتور جستجو» است. تکنیکهای سئو، ترافیک ارگانیک (غیرپولی) سایت را افزایش میدهد. ازآنجاییکه تعریف سئو کار دشواری است، اجازه دهید با یک مثال واقعی پیش برویم:
عبارت «خرید بلیط هواپیما» را گوگل کنید. چه سایتهایی برای شما نمایش داده میشوند؟ شما از کدام سایت بلیط میخرید؟ سپس وارد صفحه دوم نتایج شوید. در آنجا نیز تعداد زیادی سایت متفاوت را مشاهده میکنید. تابهحال از خود پرسیدهاید، معیار گوگل برای رتبهبندی این سایتها چیست؟ چرا چند سایت باید در صفحه اول باشند و میلیونها بازدید بگیرند، درحالیکه بسیاری از سایتها به صفحات بعدی میروند و ترافیک اندکی نصیبشان میشود.
پاسخ این سوال، سئو است. کارمندان گوگل نمیتوانند صفحات اینترنتی را که تعداد آنها به 70 میلیارد میرسد، یکبهیک بررسی کنند؛ بنابراین موتور جستجوی گوگل از تعداد زیادی الگوریتم پیچیده برای شناسایی صفحات استفاده میکند. سئو دانشی است که با کشف این الگوریتمها، به شما میآموزد محتوای صفحات اینترنتی را چگونه طراحی کنید. اگر به آموزش بازاریابی و فروش اینترنتی علاقه دارید، حداقل باید مبانی اولیه سئو را بیاموزید.
البته سئو فقط به ساخت محتوای جذاب خلاصه نمیشود. دانش سئو دارای سه نوع داخلی، خارجی و تکنیکال است. در سئو داخلی میآموزید چه محتوایی تولید کنید. سئو خارجی با تکنیکهای خاص خود، اعتبار محتوای شما را افزایش میدهد. در نهایت نیز سئو تکنیکال، سایت شما را برای موتورهای جستجو بهینه میکند.
بازاریابی محتوایی
یکی از پرطرفدارترین استراتژیهای بازاریابی و فروش اینترنتی، بازاریابی محتوایی است. هدف این استراتژی تولید و انتشار محتوای جذاب و ارزشمند برای جذب مخاطب هدف است. بازاریابی محتوایی حوزههای متنوعی دارد؛ سئو و بازاریابی شبکههای اجتماعی نیز به نوعی زیرمجموعه آن هستند. آنلاینشاپهایی که میخواهند به سرامد حوزه فعالیت خود تبدیل شوند، باید استراتژی بازاریابی محتوایی را دنبال کنند. رایجترین رویکردهای این استراتژی عبارتاند از:
- بلاگ پست: پستهای بلاگ، مقالات مفیدی هستند که در صفحات اینترنتی قرار میگیرند؛ مثل همین مقالهای که مطالعه میکنید. محتوای بلاگ باید بر اساس اصول SEO تولید شود تا رتبه سایت را ارتقا دهد. برای تولید یک بلاگ قدرتمند:
- باید موضوعات مرتبط با آنلاینشاپ و مخاطب هدف خود را شناسایی کنید؛
- با تحقیق کلمات کلیدی، کلمات کلیدی پرطرفدار را پیدا کنید؛
- محتوایی کاربردی و مطابق با اصول سئو بنویسید؛
- از عنوانهای ترغیبکننده استفاده کنید؛
- تصاویر و ویدیوهای جذاب قرار دهید؛
- در نهایت، محتوای خود را در قالبی زیبا منتشر کنید.
- ویدیو: این روزها سرانه مطالعه مردم جهان اندک و در کشور عزیزمان ایران، فاجعه است! البته این موضوع چیزی از ارزش پستهای بلاگ کم نمیکند؛ زیرا کسانی که واقعا بهدنبال آموزش هستند، از چنین پستهایی استقبال میکنند؛ بااینحال، محتواهای بصری مثل ویدیو، طرفداران بیشتری دارند. ویدیوهای تبلیغاتی را میتوانید در پلتفرمهای مختلفی مانند اینستاگرام، آپارات و یوتیوب منتشر کنید. فراموش نکنید که برای ویدیوهای خود کالتواکشن یا CTA قرار دهید.
- اینفوگرافیک: اینفوگرافیکها تصاویری هستند که موضوعات آموزشی یا علمی را در قالبی جذاب به مخاطبان ارائه میدهند. این تصاویر معمولا در شبکههای اجتماعی به کار میآیند، البته استفاده از آنها در پستهای بلاگ هم مفید است و جذابیت محتوا را افزایش میدهد.
- پادکست: محتوای صوتی طرفداران زیادی دارد. کسبوکارهای معتبر موضوعات مرتبط با فعالیت خود را در قالب پادکست آموزش میدهند. چنین محتوایی اعتبار و شخصیت برند را ارتقا میدهد.
- مطالعه موردی: در این روش، یک داستان واقعی از یک مشتری یا شرکتی که از محصول یا خدمات شما استفاده کرده و به نتیجهی مطلوبی رسیده است، روایت میشود. این داستان میتواند شامل چالشهای اولیه مشتری، راه حل ارائهشده توسط محصول یا خدمات شما و نتایج نهایی باشد. با استفاده از مطالعه موردی، میتوانید به مخاطبان خود نشان دهید که محصول یا خدمت شما ارزش واقعی دارد و میتواند مشکلات آنها را حل کند.
بازاریابی شبکه های اجتماعی
بازاریابی شبکههای اجتماعی، تکنیکهای قدرتمند فروش اینترنتی را در پلتفرمهای پرطرفداری مانند اینستاگرام، توییتر، فیسبوک و لینکدین پیاده میکند تا تعامل با کاربران و آگاهی از برند را افزایش دهد. رمز موفقیت در شبکههای مجازی، فعالیت پررنگ و حضور مداوم است. با فعالیت اصولی، جامعهای از فاوورهای وفادار خواهید ساخت که با نشر محتوا و ارسال کامنتهای مثبت، از شما حمایت میکنند. تکنیکهایی مانند ساخت محتوای ویروسی (محتوایی که میان کاربران دستبهدست میشود و میلیونها بازدید میگیرد)، سرعت پیشرفت شما را چند برابر خواهد کرد.
بازاریابی ایمیلی
آیا میدانید هزینه ترغیب مشتریان قدیمی برای خرید دوباره، 5 تا 7 برابر کمتر از هزینه جذب مشتریان جدید است. ایمیل یکی از موثرترین ابزار فروش آنلاین به مشتریان قدیمی است. با استفاده از این ابزار میتوانید پیامهایی کاملاً شخصیسازیشده برای مشتریان ارسال و محصولات خود را تبلیغ کنید. ایمیل مارکتینگ نرخ بازگشت شگفتانگیزی دارد. طبق آمار HubSpot به ازای هر 1 دلار هزینه برای ارسال ایمیلهای تبلیغاتی، بهطور میانگین 36 دلار بازگشت سرمایه خواهید داشت!
بازاریابی اینفلوئنسری
پیشتر درباره داستان ایفلوئنسرها و دلیل محبوبیت آنها صحبت کردیم. البته دلیل محبوبیت آنها اهمیت چندانی ندارد؛ نکته اینجاست که میتوانید از محبوبیت اینفلوئنسرها به نفع خود استفاده کنید. هر اینفلوئنسر سرشناس، هزاران یا میلیونها دنبالکننده دارد که محتوای او را دنبال میکنند و به او اعتماد دارند. خوشبختانه اینفلوئنسرها خودخواه نیستند و حاضرند در ازای دریافت مبلغی منصفانه، برند شما را تبلیغ کنند. اگر آنلاینشاپ خود را در اینستاگرام راهاندازی کردهاید، اینفلوئنسر مارکتینگ در اینستاگرام میتواند برای شما مفید باشد و به افزایش فروشتان کمک کند.
تبلیغات آنلاین
بازاریابی و فروش اینترنتی از طریق روشهایی مانند سئو یا شبکههای اجتماعی در ابتدا هزینهای ندارد؛ بااینحال میتوانید با پرداخت هزینه برای تبلیغات، سریعتر پیشرفت کنید. برخی از روشهای تبلیغات آنلاین عبارتند از:
- جستجوی پولی (Paid search): اگر نمیتوانید در رقابت سئو پیروز شوید، از برگزارکننده رقابت بخواهید شما را پیروز کند! گوگل حاضر است در ازای دریافت مبلغی، سایت شما را به صفحات اول هدایت کند. این روش که به نام Paid Search شناخته میشود، مخصوصا در کشورهای خارجی طرفداران زیادی دارد. قیمت بالای دلار، باعثشده سایتهای ایرانی کمتر از این روش استفاده کنند.
- تبلیغات شبکههای مجازی (Social Media Ads): اینستاگرام، فیسبوک و سایر شبکههای مجازی نیز خدمات تبلیغات مجازی دارند. با استفاده از این خدمات میتوانید مخاطبان را بهطور ویژه هدف قرار دهید تا نرخ تعامل و فروش کمپینهای تبلیغاتیتان افزایش یابد. برای استفاده از خدمات هر پلتفرم باید ابتدا اکانت کسبوکار (Business Account) بسازید.
- تبلیغات نمایشی (Display Ads):حتما تابهحال تبلیغاتهایی را که در گوشهوکنار صفحات وب قرار دارند، مشاهده کردهاید. به این شیوه، Display Ads میگویند. تبلیغات نمایشی سبکهای مختلفی دارد که معروفترین آنها بنرهای تبلیغاتی، ویدیو و تبلیغات فروشگاهی است. هزینههای این نوع تبلیغات معمولا بهصورت کلیکی محاسبه میشود؛ یعنی هر کاربری که روی تبلیغات شما کلیک کند، هزینهای از بودجه تبلیغات شما کسر خواهد شد.
بازاریابی وابسته (Affiliate Marketing)
اگر بودجهای زیادی برای استخدام بازاریاب ندارید، از مشتریان خود بخواهید این کار را برای شما انجام دهند! میدانید که چنین درخواستی بدون پاداش منطقی نیست؛ پس بهتر است بخشی از سود خود را با آنها به اشتراک بگذارید. آنچه گفتیم تعریف و منطق بازاریابی وابسته است. این رویکرد را با استراتژی بازاریابی و فروش اینترنتی ترکیب و نتایج مثبت آن را مشاهده کنید. البته باید اصول این کار را بدانید.
وقتی مشتری درخواست بازاریابی وابسته را قبول میکند، انگار شریک تجاری شما میشود؛ بنابراین لازمه قبولکردن چنین درخواستی، اعتماد است. بنابراین، پیش از آغاز بازاریابی وابسته مطمئن شوید تعدادی مشتری وفادار دارید. فراموش نکنید مشتریان عموما محصول شما را به دوستان یا آشنایان خود معرفی خواهند کرد؛ پس باید با محصولی باکیفیت آنها ترغیب کنید.
آنلاینشاپ خود را با محصولات جهانی پرطرفدار، متحول کنید!
وینینگترکر، راه حل هوشمند شما برای واردات محصولات ترند دنیاست. با چند کلیک ساده، جدیدترین محصولات بازارهای جهانی را بیابید و آنها را به فروشگاه خود بیاورید. فرآیند واردات را به ما بسپارید تا با سرعت و اطمینان، محصولاتتان را به دست مشتریان برسانید.
سخن پایانی
در این مقاله با دنیای بازاریابی و فروش اینترنتی آشنا شدید. کلید موفقیت در فروش آنلاین، فعالیت دائم، کسب تجربه و آموزش است. هرچه بیشتر تلاش کنید، مطالب بیشتری میآموزید و موثرتر عمل خواهید کرد. اگر تاکنون بازاریابی محتوایی و فروش آنلاین را آغاز نکردهاید، توصیه میکنیم هرچه زودتر این کار را انجام دهید. بهقول ست گادین، نویسنده و بازاریاب معروف آمریکایی: «تنها شکل باقیمانده از بازاریابی، بازاریابی محتوایی است».
تفاوت بازاریابی دیجیتال با بازاریابی اینترنتی چیست؟
بازاریابی دیجیتال شامل شامل تبلیغات کسبوکار در دستگاههای دیجیتال میشود؛ یعنی پیامک، تبلیغات تلویزیونی و بیلبوردهای دیجیتالی را نیز پوشش میدهد. درحالیکه بازاریابی اینترنتی فقط روشهایی را پوشش میدهد که بر بستر اینترنت انجام میشوند.
چگونه اثربخشی کمپینهای بازاریابی اینترنتی را اندازهگیری کنیم؟
اثربخشی کمپینهای بازاریابی و فروش اینترنتی را با شاخصهای کلیدی عملکرد مانند نرخ تبدیل، بازگشت سرمایه، هزینه بهازای جذب هر مشتری، نرخ کلیک و… اندازهگیری میکنیم.
چگونه میتوانیم استراتژی بازاریابی محتوایی بنویسیم؟
برای نوشتن یک استراتژی کامل باید ابتدا مخاطبان هدف را بشناسید؛ محتوایی مطابق با نیاز آنها تولید و در رسانههای پرطرفدار منتشر کنید.